Караджова пуска бариерата за джипове и атевета към Езерата

Десислава Панайотова-Янкова
11.11.2011
размер на текста:

Депутатът Емил Гущеров, Евдокия Манева и Нона Караджова.

Екоминистър Нона Караджова спази обещанието си което даде при предизборното си посещение в Сапарева баня и днес организира кръгла маса с областния управител Любомир Анчев, фирмата стопанин на лифта за Седемте рилски езера „Рила спорт”, горско стопанство, общините Сапарева баня и Дупница, полицейските шефове от региона, дирекцията на НП „Рила”, както и представители на Бялото братство и неправителствени организации в посетителския център на Паничище.
На кръглата маса бяха обсъдени основните проблеми за опазването на уникалната природа в националния парк и района на Езерата, който е застрашена от все по-високия интерес от страна на туристите и големия поток посетители след откриването на лифта.
Първите проблеми са вече налице-безразборното ходене из територията на парка води до ерозия, липсата на инфраструктура, която да поеме огромния брой туристи води до замърсяване, а навлизането до територията на езерата и хвърляне на храна на рибите заплашват да разрушат безвъзвратно екосистемите.
Към това се прибавя и наследения от миналото проблеми, като навлизането на джипове, автомобили и атевета не само до районна на хижа „Рилски езера”, но и по високите части на планината.
Затова ще бъде наложена пълна забрана за навлизане на моторни превозни средства в територията на парка, като за контрола ще отговаря охраната на НП „Рила”. Освен това обаче министър Караджова е поканила представители на неправителствените организации да се включат както в осъществяването на контрола, така и в информационните кампании за опазването на природата.
„Длъжни сме да опазим територията на Седемте рилски езера, защото те са един от големите символи на България. На срещата стана ясно, че дирекцията на парка вече има първите мерки за опазване на уникалната природа. Ще разчитаме както на на нашите звена за охрана, така и на доброволци от неправителствените организации. Те ще имат свои представители особено в натоварените уикенди през лятото. Ние вече подготвяме листовка с указания как туристите да опазват природата, която ще бъде раздавана на всеки на началната станция на лифта. Амбицията ни е да спрем на 100% навлизането на автомобили и джипове в парка, както миналото лято забранихме и конния туризъм, който нанасяше големи вреди. В края на краищата точно за това режем дървета за изграждането на лифт-за да се спре безразборното навлизане на техника, което е много по-вредно”, обясни след срещата министър Караджова.
От страна на НП „Рила” вече се изготвя проект за рекултивация на туристическите пътеки, защото голяма част от тях са ерозирали. Освен това ще се маркират пътеки и трасета, по които единствено и само да се извършва движението на посетителите. На тях ще бъдат поставени информационни табели, както с информация за природните дадености на района, така и за начина на опазването им.
Освен това представителите на институциите се обединиха около идеята за създаването на обществен съвет за Седемте рилски езера, който периодично да се събира за обсъждане на проблемите и намирането на решения за тях.
„Друго изключително важно нещо, по-което вече се работи, е подобряване на инфраструктурата в планината, а именно нуждата от повече тоалетни и решаване на проблема с отпадните води от хижите. Вече се водят разговори със собствениците и наематели на хижите на територията на парка за изграждането на още тоалетни. Всеки случай ще бъде решават отделно като ще търсим най-удачния вариант, спазвайки разпоредбите за опазване на природата”, подчерта още Караджова.
В края на срещата тя изчисти още една тема, която вълнува сапаревобанци не по-малко от разработването на туризма, а именно задочният словесен сблъсък между нея и кметът на Сапарева баня Сашо Иванов.
При предизборното си посещение в курортния град Караджова каза, че е изумена от факта, че само община Сапарева баня е изтеглила доброволно проект за отпускане на безвъзмедно финансиране за техническа помощ за проекта за подмяна на водопровода. По-късно Иванов оцени изказването й като манипулация, тъй като изготвен проект има.
„Общината наистина има проект, въпреки че се отказа от безвъзмездното финансиране за изготвянето му. Пари явно са намерени от друго място. Сега се надявам проекта да отговаря на нашите изисквания, което ще стане ясно след като бъде подаден в министерството”, обясни Караджова.
На срещата днес тя беше придружена и от зам.-министър Евдокия Манева.
 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети