Осъдиха US войник за смъртта на невинни в Афганистан

DenNews.bg
11.11.2011
размер на текста:

26-годишен сержант от американските части в Афганистан беше осъден на доживотен затвор по обвинение за убийството на невинни и невъоръжени цивилни. Той не само разстрелял без причина жертвите си, но и се гаврил с труповете им, като отрязвал пръстите им, информира Ройтерс, цитирана от vesti.bg.
Сержант Келвин Гибс ще може да поиска помилване най-рано след 9 г., постановява още присъдата му издадена от петчленен военен съд. Разследването се води 18 месеца, а деянието на Гибс се смята за едно от най-големите жестокости, извършени от американски военен във войната в Афганистан. Съдебните заседатели имаха възможност да избират между доживотен затвор със или без помилване и се спряха на втория вариант.
Служители на Пентагона казаха, че делото първоначално започнало в резултат на разследване на употреба на наркотици в пехотното звено на Гибс.
Снимки, представени като доказателство по делото, показват как Гибс и други войници позират с окървавени трупове на афганистанци. Снимките напомнят за скандалните случаи в затвора Абу Гариб в Ирак през 2004 г.
Гибс е признат за виновен по три обвинения в предумишлено убийство за избиването на афганистанци в селища миналата година. Убийствата били представени тогава като основателни действия по време на сражение.
Прокурори казаха, че Гибс е действал като главен подстрекател за убийствата и други нападения, извършени от членовете на групата си, която наричал "екип по убийствата".
Гибс отхвърли обвиненията за убийство и заяви, че е действал при самозащита.
Той призна, че е отрязал пръсти от труповете и е извадил зъб от една от жертвите, за да го запази като военен трофей. Гибс заяви, че това било "също както да отрежеш рогата на елен, който си застрелял".
Свидетели на прокуратурата го описаха като кръвожаден ренегат, който заплашвал другите войници и хранел дълбока етическа омраза към същите онези хора, които американските сили трябвало да защитават от талибаните.
Общо петима войници от бригадата на Гибс са обвинени в убийство.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети