Нова рецесия надвисва над Европа

dennews.bg
10.11.2011
размер на текста:

Има сериозна опасност от нова рецесия в Европа.Прогнозите са много мрачни.Това заяви по време на пресконференция в Брюксел зам.-председателят на ЕК Оли Рен, информира news.bg.
След като изрече тези думи, той помоли присъстващите: „Моля не убивайте вестоносеца. Надявам се, че ще дойде ден, в който ще ви донеса добри новини."
Според данните, изнесени от Комисията възстановяването на икономиката на ЕС е в застой. Това води до силно влошеното доверие, което от своя се отразява на инвестициите и потреблението, забавеният ръст на световната икономика пречи на износа. Становището на експертите е, че спешно наложилата се бюджетна консолидация е тежест върху вътрешното търсене, коментира още Оли Рен.
Настоящите очаквания са за стагниращ БВП на ЕС за период, който може даобхване значителна част от 2012 г. Годишният ръст за 2012-та се очаква да бъде 0,5 %, а за 2013 г. се очаква възобновяване на слаб темп на растеж от порядъка на 1,5 %, съобщи още Рен.
По думите му, не се очаква осезаемо подобрение на пазара на труда, което означава запазване на високата безработица на текущото равнище от около 9,5 %.
През следващите тримесечия се очаква инфлацията да се върне под 2 %. При допускане за запазване на настоящите политики се очаква напредване на фискалната консолидация и свеждане на бюджетните дефицити до малко над 3 % до 2013 г.
Очаква се фирмите да намалят инвестициите си, а потребителите вече обмислят как да намалят своите разходи.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети