Щабовете на ГЕРБ и БСП в Дупница се подхванаха заради билбордове и плакати

Даниела Методиева
07.10.2011
размер на текста:

Щабовете на ГЕРБ и БСП в Дупница се подхванаха заради билбордовете и предизборните плакати. В жалба до Общинската избирателна комисия от ГЕРБ обръщат внимание на факта, че на билборда на кандидата за кмет от БСП не е спазено законовото изискване надписът Купуването и продаването на гласове е престъпление, не заема 10% от площта. Още повече, че самият надпис не е в долната част върху лента, а е странично и не е видим. Същото се отнася и за предизборните плакати. След подадена жалба до Общинската избирателна комисия оттам е изпратено уведомително писмо билбордовете да бъдат отстранени до нанасяне на корекцията.
Председателят на ОИК Десислава Стоянова обясни, че тя и членовете на комисията са измерили с линия площта на надписа върху плакатите на БСП, от което е станало ясно, че тя наистина заема площ, по-малка от посочените по закон 10% от площта.
От своя страна от щаба на БСП са изпратили жалба в ЦИК, в която оспорват решението на ОИК в Дупница, а освен това са изпратили и плакат на ГЕРБ, от който да стане ясно че и той не отговаря на изискването надписът да заема 1/10 част от площта върху него.
Д-р Иван Ибришимов от щаба на БСП обясни, че по техни изчисления нито един от билбордовете на кандидатите за кметове на Дупница не отговаря на изискванията надписът да заема посочената по закон площ.
Председателят на Общинската избирателна комисия в Дупница Десислава Стоянова е на мнение, че видимо на всички билбордове това изискване е спазено, но тя и членовете на ОИК няма как да се качат на билбордовете и да направят необходимото измерване на площта.
Днес един от членовете на ОИК Стефан Чавеев обърна внимание на факта, че вече се забелязва и лепенето на плакати на едни от кандидатите върху тези на техните опоненти. Това ставало от представители на местната коалиция АБВ обикновено сутрин рано, като инструктажът бил ясен и категоричен лепенето да става именно по този начин. Според председателя на ОИК Десислава Стоянова това се прави вече и от щабовете на други кандидати.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети