Дилма Русеф трогната от обичта ни

dennews.bg
05.10.2011
размер на текста:

Президентът на Бразилия Дилма Русев се чувства трогната от обичта ни, която я обгражда отвсякъде, откакто е стъпила на родната земя на своя баща. Това е първото посещение на Дилма Русев в България и тя обясни, че се чувства много щастлива и развълнувана от този факт. Всички тези емоции, които е изпитала, откакто е стъпила на наша земя, я карали да се чувства дълбоко свързана с България заради генетичната й принадлежност, обясни още Дилма Русеф при официалното й посрещане, с което започна 2-дневното й посещение в страната ни.
Церемонията по официалното посрещане на Дилма Русеф бе наблюдавана от голям брой български и чужди журналисти.
На български език с думите „Здравейте гвардейци”, тя поздрави българската гвардейска част, а духовият оркестър изпълни химните на двете страни. Придружена от президента Георги Първанов тя поднесе цветя и венец от жълти гербери и рози на Паметника на Незнайния войн.
По случай посещението на бразилския президент у нас алеята срещу паметника е засадена с нови цветя. Веднага след церемонията щом отвориха загражденията, чуждестранните туристи си избраха цветята за декор за снимки за спомен.
Георги Първанов награди Дилма Русеф Дилма Русеф с орден Стара планина с лента за изключително големи заслуги за развитието на двустранните отношения.
От своя страна бразилският президент върна жеста, като връчи на българския си колега орден Южен кръст - степен Велик кръст.
Съзирам в почитта, с която бях обградена, проява на обич към Бразилия,изтъкна Русеф и заяви, че е дошла в България с надеждата и очакването да превърне тази обич в конкретни жестове на сближаване между нашите страни.
Като първа област, в която може да се разшири сътрудничеството, тя посочи търговията. Като друга форма на сътрудничество и взаимодействие Дилма Русеф посочи образованието и обърна внимание на факта, че Бразилия обръща голямо внимание на обмена на студенти. Тя обясни, че е запозната, че страната ни е напреднала в областта на точните науки като математика, физика и медицина.
Дилма Русеф изрази готовност Бразилия да сподели полезния си опит в сферата на земеделието, биогоривата, самолетостроенето, добива и преработката на петрол. Тя специално изтъкна, че страната й е придобила много успешен опит в програмите за социално подпомагане.
Успяхме да измъкнем 40 милиона бразилци от състояние на крайна бедност, похвали се Русеф. Тя изтъкна, че освен сърдечните връзки, които има в България, Бразилия вижда в страната ни стратегически силен съюзник в този регион на света, където тя би искала да разшири присъствието си.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети