Бойко посреща Дилма с розово масло

DenNews.bg
05.10.2011
размер на текста:

Дилма Русеф кацна в София с час и половина закъснение. Снимка: БГНЕС

Бразилският президент с българско потекло Дилма Русеф кацна снощи в София с час и половина закъснение. Това е първото посещение на бразилски държавен глава у нас за изтеклите 50 г., през които между двете страни се поддържат дипломатически отношения.
Днес Дилма Русеф ще се срещне с премиера Бойко Борисов. Според информация на национални медии подготвеният от него подарък за Русеф е българско розово масло.
Бразилският президент е у нас по покана на Георги Първанов.
Най-емоционалният момент от програмата й у нас е посещението й в родния град на баща й. В Габрово Дилма Русев я очаква освен всичко друго и специална изложба, на която ще бъде представено родословното дърво на фамилията Русев от 1735 година до днес.
Коренът на семейството е от габровското село Цуцумани. В него са включени 589 души.
В Габрово Дилма Русеф ще види за първи път оригиналния акт за раждане на баща си Петър, който се пази в църквата ,,Свети Йоан Предтеча”, както и дипломите за завършено образование на двамата братя на Петър Русев.
Тя ще може да прочете и две от писмата на своя родител, писани от Бразилия до баба й, както и една нейна снимка на 1 годинка, която баща й изпратил на своя брат.
През октомври миналата година Дилма Русеф спечели президентските избори в Бразилия В страната си тя е наричана „желязна лейди" заради твърдия си характер.
Русеф е родена през 1947г. в сегашния бразилски мегаполис Белу Оризонти в семейството на българския имигрант-комунист Петър Русев и бразилската учителка Дилма да Силва.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети