„Уолстрийт” като влакче на ужасите: Нагоре-надолу и на янкитата им призля

DenNews.bg
04.10.2011
размер на текста:

Маскирани като зомбита американци демонстрират алчността на компаниите. Снимка: AP/ yahoonews.com

На все повече американци им призлява от разходката с влакчето на ужасите, на което заприличаха борсовите индекси на „Уолстрийт” с постоянно менящите се стойности, които след отчитаните леки повишения отбелязват драматични спадове.
В последните дни инономическите анализатори анализират не толкова случаващото се на борсата, колкото протестите срещу "Уолстрийт", които се разпространяват във все повече градове в САЩ.
Хиляди хора в Манхатан, Ню Йорк, Бостън, Сейнт Луйс, Канзас, Чикаго и Лос Анджелис излязоха на протести, за да осъдят корпоративната алчност, социалното неравенство и лошото състояние на икономиката. Някои демонстранти дори стигат до крайности, като сравняват шествията с протестите в арабските страни, където режимите бяха заменени заради неудовлетворителната политика на управляващите.
В Сейнт Луйс протестиращите развяваха плакати на които е написано: „Ние искаме да изхвърлим златотърсачите, които крадат от нас".
През уикенда над 700 демонстранти бяха арестувани, когато блокираха трафика няколко часа на Бруклинския мост в Ню Йорк. Арестите обаче стимулираха движението, за което се смята, че нараства с всеки изминал ден.
Протестите започнаха първо пред "Уолстрийт" на 17 септември след като десетки демонстранти опънаха палатки близо до нюйорската фондова борса, припомня news.bg.
На фона на протестите борсовите индекси се понижиха, за което повлияха опасенията за икономиката на САЩ, за разпространението на европейската дългова криза и слуховете за банкрут на американската авиокомпания "Американ Еърлайнс".
Въпреки краткото съживяване при новините, че ключов индикатор за здравето на производствения сектор на Съединените щати е с по-добри стойности от очакваното, основните индекси приключиха деня на червено.
Индустриалният индекс "Дау Джоунс" отчете понижение от 2,36 пункта в края на търговията, като това е най-ниското си ниво от септември миналата година, отбелязва и bTV.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети