Щабовете на ГЕРБ и БСП се надцакват с жалби

dennews.bg
30.10.2011
размер на текста:

ГЕРБ и БСП започнаха да се надцакват с жалби.
Повечето жалби, депозирани в различни градове на страната са подадени от щабовете на двете основни партии -опоненти на днешния балотаж, информира news.bg.
Предизборният щаб на ГЕРБ - Правец подаде жалба до ОИК - Правец. Повод е провеждане на агитация от страна на представители на БСП в селата Джурово, Осиковска Лъкавица, Видраре, Осиковица и Разлив сред ромското население, което е изборно нарушение.
От ГЕРБ са подали жалби срещу БСП и в ОИК - Перник. Тя е по повод неправомерно извършване на предизборна агитация в полза на БСП в пенсионерския клуб в с. Расник.
От ГЕРБ-Ямбол са подали жалба до ОИК Тунджа. Около 8:10 часа днес председателят на Секционна избирателна комисия в с. Завой е излязъл от помещението на изборната секция и е прогонил кандидата за кмет на село Завой от ПП ГЕРБ Румяна Тодорова, като не й е позволил да гласува.
Малко по-късно от предизборния щаб на БСП "Тунджа" категорично опровергава информацията на ГЕРБ за изборни нарушения в избирателната секция в ямболското с. Завой.
Абсолютна лъжа е твърдението, че кандидатката за кмет от ГЕРБ Румяна Тодорова, е била лишена от възможност да упражни правото си на вот. Същата е стояла до вратата на секцията и се е опитвала да агитира гласуващите в този момент. В изпълнение на служебните си задължения председателката на комисията е поискала съдействие от дежурния полицай, за да бъде Тодорова отстранена от мястото, допълват от БСП.
В същото време пред избирателната секция е имало засилено присъствие на
представители на ПП ГЕРБ, носещи бадж с надпис ГЕРБ, в това число и общинския им координатор Георги Динев.
Във връзка с това предизборният щаб на БСП "Тунджа" е депозирал четири
Писмени и множество устни сигнала пред ОИК. В резултатадва екипа на ОИК проверяват многобройните сигнали.
Не отговаря на истината твърдението, че Зафирка Тодорова, временно изпълняваща длъжността кмет на селото, стои пред секцията и агитира избирателите в полза на кандидата на БСП. Г-жа Тодорова се е намирала на повече от 50 метра от избирателната секция в разговор с група хора от селото, обясняват още от червената партия.
От СДС алармират за прозрачни бюлетини. Сините припомнят, че са сигнализирали за аналогично нарушение на първия тур са категорични, че това е умишлено деяние в нарушение на чл. 162, ал.2 от Изборният кодекс, което цели контролиране на вота на избирателите.
Районната прокуратура в Русе разследва сигнал за търговия с гласове в град Ветово, съобщи говорителят й Радослав Батанов. Две лица са се оплакали вчера в полицията, че са им били дадени пари, за да гласуват в полза на един от двамата кандидати за кмет на Ветово.
По случая е образувано досъдебно производство. Други сигнали към момента няма, обясни Батанов.
Като цяло в БСП до 12.00 часа са получени над 120 сигналаза нарушения от цялата страна.
В Пловдив е образувано досъдебно производство от пловдивската Районна прокуратура срещу неизвестен извършител, след като в полицията постъпи сигнал, че в два офиса в Столипиново са били обещавани по 20 лв. на човекза гласуване за точния кандидат. Събрани са били имена и ЕГН-та. Няма арестувани, а разследването ще продължи и днес.
В Перник „учат" избирателите на „правилния" номер в бюлетината. Указание за гласуване с „Х", поставено върху номер 2 в бюлетината, бе залепено пред една от секциите в пернишкия квартал Изток. За това съобщиха наблюдателина Института за социална интеграция и Фондация за Европейски прогресивни теории-Брюксел.
В Ракитово е постъпила жалба, че председателят на една от политическите сили обикаля общината с кола на НСО и оказва натиск върху хората да гласуват за единия от кандидатите за кмет.
Жалбата е подготвена от щаба на опонента му. В нея се съобщава, че въпросният политик демонстрира силово поведение и отправя закани към гласоподавателите.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети