Осъдиха US родители, убили бебето си с молитви

DenNews.bg
03.10.2011
размер на текста:

Американска двойка сектанти бяха осъдени за непредумишлено убийство след като магистратите приеха, че те имат вина за смъртта на новороденото си бебе. Детето се родило в дома на семейството с напълно лечима бактериална инфекция, но тъй като родителите били последователи на местния клон на „Църквата на последователите на Христос“ решили да го лекуват с молитви, а не с медикаменти. Сектата не признава официалната медицина и практикуват изцеление с молитва. В случая обаче молитвите не помогнали, а довели до смъртта на бебето, което живяло едва 9 часа.
Според лекарите, ако е била оказана своевременна медицинска помощ, детето е имало 100% шанс да оцелее.
Следователите се опитвали да изяснят защо родителите не са се обадили на "Бърза помощ". Бащата заявил, че се молил за оздравяването на детето. Майката пък отбелязала, че според религиозните й разбирания тя трябва да се съобрази с мнението на мъжа си.
По законите на щата Орегон минималното наказание за непредумишлено убийство е шест години лишаване от свобода. Предвидени са по-леки мерки за вярващи – не повече от 18 месеца затвор и 250 хил. долара глоба.
По-рано петима членове на сектата бяха осъдени за престъпления, свързани с отказ от лечение на деца. Във връзка с това през 2011 г. щатските власти отмениха изключенията за вярващите. В момента на инцидента с новороденото бебе обаче поправките още не са били влезли в сила, информира dnes.bg.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети