Дания обложи с данък мазната храна

dennews.bg
03.10.2011
размер на текста:

Данък върху мазната храна въведоха в Дания, съобщава ИТАР-ТАСС, цитирана от news.bg.
Тази мярка от една страна се налага с цел налагане на нормите на здравословното хранене, а от друга е и част от програмата за увеличаване на средната продължителност на живота през следващите 10 години с 3 години.
Това е първият си по рода данък в Европа, преди време по примера на останалите страни-членки Дания въведе и данък върху захарта, шоколада и газираните напитки
Всеизвестен факт е, че Дания е европейската страна с най-високи данъци. Най-новият за мазната храна е е почти 16 датски крони, или 3 долара на килограм наситени мазнини във всеки хранителен продукт - масло, месо, мляко, както и полуфабрикати. По първоначални изчисления един чизбургер ще стане с 15 цента по-скъп, а пакетче масло с 40 цента.
Юристите са на мнение, че новият данък ще се отрази зле на родното произодство, защото на практика вносните храни ще станат по-евтини и предпочитани.
От Конфедерацията на датските производители пък направо си определиха мярката като „истинско разточителство". И се обосноваха с факта, че промените изискват изменения в документацията и компютърните програми, т.е. допълнителни часове работа и средства за производителите и търговците.
Според първоначалните разчети първата година въвеждането на изискването ще струва на датските компании 28 милиона долара.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети