Масови проверки на камиони и автобуси за изправни спирачки

dennews.bg
25.10.2011
размер на текста:

Масови проверки на състоянието на гумите и изправността на спирачната уредба на камионите и автобусите започнаха в цялата страна. Проверките се извършват в инспекторите на ИА „Автомобилна администрация", съобщава news.bg.
Масовите проверки се извършват по нареждане на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски
Инспекторите от автомобилната администрацияя ще следят за разкъсвания по гумите,дълбочината на грайфера и закрепващите елементи на автомобилните колела. Те ще проверяват за течове и изпускане на въздух от спирачната уредба, наличието на пукнатини на спирачните дискове, дебелината на накладките и всички останали елементи, които имат отношение с безопасността на движението.
Целта на засилените проверки е повишаване на сигурността на превозните средства и гарантиране живота и здравето на гражданите през настъпващия зимен сезон.
Съгласно нормативните изисквания дълбочината на грайфера, трябва да бъде не по-малко от 1.6 mm. Когато гумите не отговарят на тези изисквания, спирачният път се увеличава драстично. При мокри или заснежени настилки, спирачният път при гума с износен грайфер може да се увеличи с 20%.
Много често точно това е причината за сериозни произшествия и жертви на пътя. Когато товарно превозно средство се движи сизносени гуми, то губи странична устойчивост. Заради това автомобилът може лесно да поднесе или да навлезе в платното за насрещно движение.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети