Първата жалба за купуване на гласове от роми с кюфтета в Дупница е внесена срещу щаба на ГЕРБ

19% стигна избирателната активност към 12ч, представители на „Отворено общество” и „Прозрачност без граници” следят за нарушения

Даниела Методиева
23.10.2011
размер на текста:

Първата жалба за купуване на гласове вече е внесена в Общинската избирателна комисия в Дупница и тя е срещу представители на щаба на ГЕРБ в града. По данни на кандидата за кмет на коалиция АБВ пред секциите в Механотехникума представители на ГЕРБ черпят роми с кюфтета, за да гласуват за техния кандидат за кмет.
Жалбата, която внесе кандидатът на коалиция АБВ е в отговор на жалбата, която бе депозирана срещу него от щаба на ГЕРБ. Тя бе заради това, че таксита, собственост на фирмата на кандидата от АБВ раздават агитационни материали в деня на размисъл. Рано тази сутрин имаше и още една жалба за това, че такситата стоят на по-малко от 50 метра от секционните избирателни комисии и по този начин се прави агитация в нарушение на изборния кодекс.
Заради тези жалби да дава обяснения бе привикан кандидат-кметът на АБВ. В писмен вид той обясни, че не е извършил въпросните нарушения, след което депозира жалбата за купуването на гласове с кюфтета.
От обработените данни от Общинската избирателна комисия към 12 ч. стана ясно, че избирателната активност в община Дупница към този час на деня е 19% за местна власт и 18% за президент и вицепрезидент.
Представители на Институт „Отворено общество” и неправителствената организация „Прозрачнотс без граници” следят за нарушения в изборния процес в Дупница. Досега от двете организации жалби не са постъпвали, гласуването минава по нормалния ред.
До 12 часа на обяд в прокуратурата в Дупница нямаше депозирани жалби за нарушения на изборния процес от граждани, представители на партиии и коалиции, както и от членове на секционни избирателни комисии.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети