Удебелено Х-че НЕ прави бюлетината невалидна

DenNews.bg
23.10.2011
размер на текста:

Удебелено Х-че не прави бюлетините невалидни, ако химикалът е прекъснал или сте повторили няколко пъти чертичките на знака, за да се вижда по-добре.
Този казус възникна още в първите часове на изборния ден днес и до редакцията ни постъпиха няколко въпроси от граждани дали в такъв случай бюлетините им ще бъдат зачетени.
Потърсени за коментар председателите на Общинските избирателни комисии в Рила и Кочериново Елена Бозовайска и Божидар Йосифов, както и секретарят на ОИК-Дупница адвокат Вера Соколова подчертаха, че в тези случай бюлетините са валидни.
„Удебеляването на знака не е посочен в текстовете указващи начина на гласуване, но това не е забранено и следователно бюлетините ще бъдат преброени като валидни”, обясни Йосифов.
Бозовайска и Соколова припомниха, че е за да бъде валидна бюлетината знакът трябва да бъде Х, да бъде поставен само пред едно от квадратче на партиите, коалициите или независимите кандидати от всяка бюлетина и да не излиза от квадратчето или да засяга съседните квадратчета. Задължително е използвания за отбелязване на вота химикал да е син. Химикалите са поставени в тъмните стаички, а при проблем с тях може да уведомите членовете на Секционните избирателни комисии.
Ако сгрешите или гласувате така, че вотът ви да бъде видим имате право да поискате втора бюлетина, но преди да сте пуснали първите в урните за гласуване. Имате право да поискате допълнителна бюлетина само веднъж.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети