Отново напрежение в Косово

dennews.bg
21.10.2011
размер на текста:

Снимка: Ройтерс

Силите на КФОР започват нова акция в северните части на Косово, съобщава news.bg.
Според данни на сърбите, които се намират на барикадите два бронирани автомобила на силите на НАТО, оборудвани с водни оръдия са тръгнали от село Чабра, населено предимно с албанци и се движат към барикадите в село Ягнице.
Същевременно сърбите засилват барикадите при село Зупче.
Близо 3 месеца косовските сърби блокираха пътища в страната, след като се противопоставиха на албанското управление в Косово, което се опитва да упражни контрол, където живеят етнически сърби.
При вчерашната операция за отстраняване на барикадитеса пострадали осем от военнослужещите на международните сили. Предполага се, че става дума за леки травми, получени при използването на сълзотворен глас или пък при погасяването на огъня.
Командващият мисията на НАТО в Косово ген. Ерхард Древс заяви, че е възможно утре да се състои нова среща с представителите на косовските сърби. По-рано лидерите на сръбските общини в Северно Косово рязко промениха тона си и отношението към КФОР и обвиниха "войнствената и антисръбска част на КФОР", за прекратяването на преговорите, в които трябваше да се намери решение за барикадите.
Властите в Сърбия, която не признава декларацията за независимост на Косово от 2008 г., призоваха да не се използва сила.
Силите на КФОР, които се намират под командването на НАТО, действат в Косово от 1999 година в съответствие с резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. Международният военен контингент беше въведен след 78-дневни натовски бомбардировки в Сърбия. Алиансът се намеси в косовския въоръжен конфликт през 1998-1999 година на страната на местните албанци (90-95% от местното население), търсещи независимост. На силите на КФОР беше възложено да предотвратят възобновяване на бойните действия и да поддържат безопасността в Косово.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети