70 000 протестират в Атина

dennews.bg
19.10.2011
размер на текста:

70 000 хиляди души се събраха в центъра на Атина в знак на протест срещу новия законопроект, предвиждащ допълнителни мерки за съкращаване на бюджетните разходи, съобщава news.bg.
Над 3000 полицейски служители осигуряват ред, още рано тази сутрин те блокираха центъра на гръцката столица и главни улици.
Пред сградата на парламента на площад Синтагма има кордон от полицейски автобуси, затворени са двете метростанции, разположени в районите около сградата на парламента.
Стигна се и до сблъсъци между полиция и демонстранти пред парламента в Атина. Наложи се полицията да използва сълзотворен газ, след като служители на реда са били атакувани с коктейли „Молотов". Около 200 младежи се опитали да преминат през металните ограждения около парламента.
Засилено е полицейското присъствие в районите около посолствата и правителствените сгради.
Според двата най-големи профсъюза започналата 48-часова общонационална стачка ще се е една от най-мащабните демонстрации, организирани досега в защита интересите на работещите в държавния и частния сектор. Демонстрантите се опълчват срещу готвените мерки за съкращаване на заплати и пенсии в очакване на поредния транш на кредиторите от ЕС и МВФ. Съкращенията трябва да бъдат гласувани от гръцкия парламент утре.
По данни на полицията общо около 125 000 души в цялата страна са се включили в протестна акция срещу новите съкращения на бюджетните разходи.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети