Израел си прибра пленен войник срещу свободата на 1027 палестинци

DenNews.bg
18.10.2011
размер на текста:

Гилад Шалид беше посрещнат от близки и висши военни. Снимка: AP

Плененият преди 5 г. израелски войник Гилад Шалит се прибра у дома след като страната му сключи бартер с Хамас за неговата свобода срещу тази на 1027 палестински затворници.
"Чувствам се сякаш съм в добро здраве", бяха първите думи на Шалит на родна земя. Той изрази надежда, че споразумението за размяната ще доведе до мир.
Ефрейторът беше посрещнат от редица военачалници, семейството си, министърът на отбраната на Израел Ехуд Барак и началикът на Генералния щаб Бени Гант.
Шалит ще бъде подложен на подробен медицински преглед още във военната база, където беше посрещнат. Там е доставена апаратура и за незабавното лечение на зъбите му, от което той се нуждае спешно.
От своя страна властите в Израел започнаха освобождаването на палестински затворници. 96 души са качени в автомобили, които ще ги оставят на Западния бряг.
Хамас и Израел се договориха на 11 октомври за освобождаването на 1027 палестински затворници, включително 27 жени, в замяна на израелския ефрейтор Гилад Шалит. След освобождаването на първите 450 затворници останалата част ще бъде освободена 2 месеца по-късно.
По данни на палестинските власти в израелски затвори има 8200 палестински затворници, заедно с други емигранти от арабски страни. Сред тях има 62 жени и 200 деца, отбелязва БГНЕС.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети