Подранилата зима блокира и влаковете, румънски туристи бедстват в преспите

DenNews.bg
18.10.2011
размер на текста:

Снимка: bulphoto

Подранилата зима, която този път не изненада само снегопочистващите фирми, но и синоптиците трупа не само преспи, но и проблеми.
Заради лошото време и спряното ел. захранване на контактната мрежа БДЖ спря движението на влаковете в Североизточна България. Освен, че няма електричество голяма част от трасетата на влаковете са непроходими от преспи и навявания. Пет бързи и девет пътнически влака престояват в различни гари на територията на Североизточна България.
Аварийните екипи на Национална компания „Железопътна инфраструктура” работят по отстраняването на повредите в контактната мрежа и разчистването на железния път.
Националният железопътен превозвач търси възможности за осигуряването на алтернативен транспорт за пътниците от блокираните влакове.
От БДЖ съобщиха още, че ще презаверят билетите или ще възстановява сумите на всички пътници според желанията им.
Към настоящия момент не се осъществява движение на влакове в следните участъци: Горна Оряховица – Дъбово; Царева ливада – Габрово; Разград – Плиска; Славяново – Стражица; Смядово – Комунари; Подвис – Синдел; Попово – Дралфа
Румънски туристи бедстват в района на Предела в Прохода на републиката. Шестте автобуса с румънци са блокирани от изминалата нощ в преспи достигащи 60 см, съобщава БТА.
Екипи на полицията и Гражданска защита пътуват в помощ на бедстващите, но връзката с тях е затруднена, защото в района няма покритие от мобилен оператор.
Областният управител на Велико Търново координира спасителната акция с участието на аварийни екипи от Велико Търново и Стара Загора.

73-годишен мъж е починал от премръзване край свиленградското село Лисово. Той и още 10 други дървосекачи и 7 деца се оказали блокирани от снега и лошото време в горска хижа. Шест часа били нужни на спасителните екипи да достигнат до бедстващите хора. Часове, които се оказали фатални за възрастният мъж, който е починал по време на транспортирането му към свиленградската болница.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети