Атина тъне в боклуци

dennews.bg
17.10.2011
размер на текста:

В гръцката столица продължават конфронтациите между местните власти и общинските работници, които вече две седмици не събират боклука от улиците на 4-милионния мегаполис, съобщава news.bg.
Вчера полицейските части успаха да постигнат временно примирие с две групи протестиращи и това позволи в почистването на града да се включат частни сметопочистващи компании. Техните усилия се оказаха недостатъчни да се справят с огромните количества боклуци, преливащи от контейнерите по улиците. Властите от своя страна се обърнаха към съда с искане тази стачка също да бъде обявена за незаконна. В отговор на това протестиращите разпространиха изявление, в което се казва, че жителите на града са против намерението им да изчистят планините от боклуци и че ще продължат стачката си.
За тази седмица в Гърция са предвидени постоянни протестни акции, чиито апогей се очаква да бъде достигнат на 19-20 октомври с прекратяването на работата на всички учреждения и по-голямата част от магазините. Предвижда се и колапс в авиотранспорта.
Стачка парализира гръцките пристанища. Днес и утре ще бъде спряно движението на всички пътнически и товарни плавателни съдове. Националната федерация на моряците обяви, че най-вероятно стачката ще бъде удължена до петък.
Профсъюзите протестират срещу новите намаления на работните заплати, увеличаването на данъците и плановете на правителството да съкрати над 30 000 държавни служители.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети