Мащабна операция на карабинери в Италия заради анархисти

dennews.bg
17.10.2011
размер на текста:

Снимка: ЕТА

Широкомащабна операция на полиция и карабинери срещу анархисти и радикални групировки тече на територията на цяла Италия, съобщава news.bg.
Акцията има за цел да бъдат открити организаторите на безпорядъците в Рим, от които започна в масовата протестна акция срещу икономическата политика, водена от правителството на Силвио Берлускони.
Операцията, в която участват стотици сътрудници на правоохранителните органи, обхваща всички области от Северна Ломбардия до Южна Сицилия.
В неапол спецчастите проверяват десетки жилища, а причината е, че именно от този град в събота в Рим пристигна голяма група младежи. Информацията, с която разполага полицията е, че в къщите, където се извършват проверките живеят анархисти и представители на радикални групировки.
Министърът на вътрешните работи Роберто Марони заяви, че безпрецедентните насилия са дело на малки организирани групи, нямащи нищо общо с участниците в мирните протестни демонстрации.
Въпреки това, до момента няма задържани.
Многохилядната протестна акция в Рим беше една от най-многочислените, които в събота се проведоха в повече от 950 града в 82 страни по целия свят и бяха насочени срещу икономическата политика на съответните власти. За разлика от останалите градове обаче, в Рим протестното шествие прерасна в сблъсъци, които италианската преса определи като „гражданска война."
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети