Затрупано от процедури, правосъдното министерство оставя повече от година съда в Дупница без банков офис

Даниела Методиева
14.10.2011
размер на текста:

Затрупано от конкурси, Министерство на правосъдието остави повече от година съда в Дупница без банков офис. По всичко изглежда, че процедура скоро няма да бъде насрочена, тъй като топката се прехвърля от един служител в министерството на друг. Председателят на Дупнишкия районен съд Ели Скоклева обясни, че така е било и през лятото, когато отговорите на нейните настойчиви писма били дългите отпуски на държавните служители. Според Ели Скоклева оправданието сега ще бъде, че процедура не е насрочена заради предизборната кампания.
От тромавата бюррократична система потърпевши остават данъкоплатците. Когато трябва да внасят държавна такса по сметката на Министерство на правосъдието за завеждане на дела, пускане на жалби и тъжби или справки, хората са принудени да плащат от 3 до 6 лева за услугата в местните клонове на банки. Преди това в офиса в съда таксата бе 50 стотинки. За клиентите на съда, които не са от Дупница, затруднението идва и от факта, че трябва да обикалят и да търсят банки, в които да си внесат държавните такси. Но от цялата неразбория най-потърпевши остават вързастните хора, които се натоварват излишно освен заради ниските си пенсии, и заради лутането в търсене на банки. Все пак, в услуга им се притичат съдебните охранители, които упътват клиентите на съда къде и как най-бързо да свършат работа. 
Банковият офис в съда в Дупница затвори на 1-и септември миналата година заради изтичане на договора с „Алианц банк”. Още месец преди това председателят Ели Скоклева бе изпратила уведомително писмо до правосъдното министерство за насрочване на процедура за избор на наво финансова институция.
Някаква надежда все пак банковия офис да заработи се прокрадна в началото на април тази година, когато от Министерство на правосъдието имаха идея правото за провеждане на конкурс да се отстъпи на съда в Дупница. Това така и не стана, но и по всичко изглежда, че процедура скоро няма да бъде насрочена.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети