С още топла присъда, Тимошенко пак клиент на прокуратурата

DenNews.bg
14.10.2011
размер на текста:

Ново прокурорско разследване започва срещу бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко, която само преди дни получи присъда от 7 години за превишаване на правомощията си при подписване на споразумение за доставка на руски газ.
По новото обвинение тя е застрашена от присъда от 7 до 12 г. затвор.
Новото наказателно производство е във връзка с прехвърлянето към държавния бюджет на дълговете на оглавявана от нея през 90-те години компания, съобщи днес началникът на главното следствено управление към Службата за сигурност на Украйна Иван Деревянко.
Обвинението към Тимошенко е, че дългът на "Единни енергийни системи на Украйна" (ЕЕСУ) към военното министерство на Русия в размер от 405 млн. долара е бил поет от бюджета на държавата. Заедно с Тимошенко обвиняем по новото дело е Павло Лазаренко, който е бил министър-председател на Украйна по това време.
В Русия имаше наказателно дело срещу Тимошенко по същия въпрос, но то бе прекратено преди няколко години поради изтичане на срока на давност.
Досега Тимошенко е била обвиняема по три наказателни дела в Украйна.
По първото - за превишаване на правомощия при сключването през 2009 г. на договор с "Газпром" за доставка на руски газ, във вторник тя бе осъдена на 7 г. затвор.
Двете други дела срещу нея са по обвинения за нецелево изразходване на средства от продажба на квоти по Протокола от Киото и за незаконно купуване на автомобили за неотложна медицинска помощ, припомня vesti.bg.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети