Прокуратурата в Дупница разследва отсранения председател на туристическото дружество Павел Михайлов

Даниела Методиева
13.10.2011
размер на текста:

Павел Михайлов бе изгонен на отчетно-изборното събрание на дружеството на 8-и октомври. Снимка: dennews.bg

Районна прокуратура в Дупница започва разследване за злоупотреби срещу отстранения председател на туристическото дружество „Рилски езера” Павел Михайлов. Жалбата бе депозирана днес от новото ръководство в деловодството на държавното обвинение и след като бъде разпределена на наблюдаващ прокурор, ще започне и проверка по изнесените в жалбата факти. Към нея е приложен и протокола от одита, назначен със заповед на Управителния съвет на Българския туристически съюз. Той бе прочетен и по време на отчетно-изборното събрание на туристическото дружество на 8-и октомври в Общинския драматичен театър Невена Коканова, когато се стигна до сблъсъци между хората от обкръжението на Павел Михайлов и останалите членове дружеството.
Прокуратурата в Дупница ще разследва как са били изразходвани средства по изплащане на граждански договори, за които няма налице разходни ордери. Обект на разследването ще бъдат и сделките по придобиване на собствеността на хижите Рилски езера и Скакавица, за които туристическото дружество се е снабдило с нотариални актове, при положение, че те са държавна собственост. Секретарат на БТС Владимир Удев вече е давал показания в Националната следствена служба, от които става ясно, че въпросните сделки са се осъществили с помощта и съдействието на председателя на Общинския съвет в Дупница Явор Тодоров. Придобиването на собствеността е станало и без знанието на БТС. За двете хижи са подписани два последователни договора от Павел Михайлов за наем за по 1 800 и 1 000 лв. на месец, което е около 10 пъти по-малко от реалните цени за тези обекти. Всичко това е станало в период, в който с решение на Върховния административен съд от месец юли 2008-а година Павел Михайлов е бил отстранен от поста, а не е уведомил за това Управителния съвет на туристическото дружество в Дупница. През това време той е получавал и заплата, надвишаваща значително дори и тази на секретаря на БТС Владимир Удев.
Според данните, изнесени в доклада има и разминаването в извършен одит от назначен от Павел Михайлов одитор и тези при насрещна проверка от БТС. Освен това, за периода от 2005-а година до отстраняването на Павел Михайлов от поста през 2010-а година от сметката на туристическото дружество в Дупница от 250 000 лв. са останали едва 5098 лв.
В протокола от проверката на БТС са изнесени и редица други нарушения от страна на Павел Михайлов, за които прокуратурата ще се произнесе след приключване на проверката.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети