7 години затвор за Тимошенко

dennews.bg
11.10.2011
размер на текста:

Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко получи присъда от 7 години затвор за това, че е превишила правата си като е наредила на държавната енергийна фирма "Нафтогаз" да сключи газово споразумение с Русия през 2009 г., съoбщава РИА Новости, цитирана от news.bg.
Съдия Родон Киреев заяви, че Тимошенко, която е един от лидерите на т.нар. „Оранжева революция" в Украйна, е превишила правата си като еднолично е издала директиви, свързани със сделката.
Той постанови също така, че бившият премиер на Украйна трябва да плати компенсации в размер на $189 милиона за загубите, които е нанесла на държавата.
Тимошенко заяви, че ще обжалва решението на съда и докато съдията четеше присъдата, тя заяви, че той „отнема свободата на Украйна". Съдията не й обърна внимание и продължи да чете.
"Решението няма да ме спре", каза бившият премиер и подчерта, че ще се обърне към Европейския съд по правата на човека, за да „защити достойнството й" и да реши дали присъдата срещу нея не е вендета на президента Виктор Янукович.
„Не съдия Киреев, а президентът Янукович, е този който издава присъдата", каза Тимошенко, допълвайки, че не е чула една истина в прочетеното от съдията решение.
Процесът бе предаван на живо по няколко украински телевизии.
След прочитането на присъдата, привърженици на Тимошенко се събраха на протест в центъра на Киев.
Брюксел реагира мигновено, заявявайки съмненията си, че присъдата има и политически мотив.
Според представител на Еврокомисията решението на съда може да доведе да сериозни последствия за двустранните отношения между Украйна и ЕС, като може да застраши сключването на споразумение за асоцииране, както и политическия диалог като цяло.
ЕС е силно загрижен по повод присъдата, издадена от Печорския районен съд на Украйна по делото срещу г-жа Юлия Тимошенко. Присъдата е в резултат на съдебно дело, несъобразено с международните стандарти за справедливост, прозрачност и независимост на съдебния процес, посочиКатрин Аштън в изявление от името на Европейския съюз.
ЕС ще преразгледа политиките си спрямо Украйна. Начинът, по който украинските власти ще прилагат универсалните ценности и върховенството на закона, и конкретните им действия по отношение на тези случаи рискуват да доведат до дълбоки последствия задвустранните отношения между ЕС и Украйна, включително върху сключването на Споразумение за асоцииране, политическия ни диалог и сътрудничеството ни в по-широк план, се казва още в изявлението.


 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети