40-годишен ром се пребори на именния си ден за кръста в Дупница

Даниела Методиева
06.01.2011
размер на текста:

40-годишният ром Йордан Георгиев от квартал Каваклия се пребори за кръста в ледените води на река Джерман в Дупница в надпревара с още 30 ентусиасти, които чакаха около половин час да приключи тържествената света литургия. Тя бе отслужена от архиерейският наместник отец Георги Паликарски и още четирима свещеници от различни храмове в околията. На нея присъстваха кметът на Дупница Атанас Янев, заместниците му Йордан Йорданов и Даниела Ушатова и председателят на Общинския съвет Явор Тодоров.
И тази година отец Паликарски не изневери на себе си и на няколко пъти подлъга изнервените вече мераклии да ловят кръста, което още повече засили напрежението сред тях и сред хилядите дупничани, стекли се, за да станат свидетели за поредна година на това събитие.
Победителят Йордан Георгиев бе сред първите, които се хвърлиха и трябваше да преплува около 10-ина метра с кръста под моста, да се изплъзне от ръцете на други, които се опитаха да отнемат придобивката от ръцете му. Наложи се хора от публиката да му подадат ръце, за да го измъкнат от коритото на река Джерман.
Йордан Георгиев сподели, че от 10 години на този ден се бори за кръста и за днес е имал силната вяра и усещането, че ще бъде победител или той или неговия приятел Мирослав.Преди 6 години Йордан отново успял да хване кръста в Дупница.
На всички дупничани и всички българи пожелавам да бъдат здрави, да вярват силно в Бог и тази година да бъде успешна и силна за тях, пожела Йордан Георгиев, докато баби и майки се надпреварваха да стигнат до него, за да могат децата им да целунат кръста за здраве.
Йордан Георгиев обясни, има две деца, през целия си живот е изкарвал прехраната с труд и в момента е работник към една фирма, която отгавяра за поддръжката на бензиностанциите в цялата страна. За парите, които бяха събрани за него, той обясни, че тази награда ще сподели с цялата група, която чакаше в ледените води на река Джерман.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети