Софийска районна прокуратура пое разследването срещу лидера на ГЕРБ в Сапарева баня Росен Тимчев

Даниела Методиева
05.01.2011
размер на текста:

Софийска районна прокуратура пое разследването срещу лидера на ГЕРБ в Сапарева баня Росен Тимчев по сигнала на църковното настоятелство към катедралния храм за присвояване на 5 000 лева, отпуснати от Дирекцията по вероизповеданията за ремонт на храма „Свети Архангел Михаил”.
Административният ръководител на държавното обвинение в Дупница Величка Шопова е преценила, че разследването следва да бъде изпратено по компетентност на колегите й в столицата. Като мотив тя е посочила факта, че директорът на Дирекцията по вероизповеданията е бил въведен в заблуждение от Росен Тимчев за номера на банковата сметка, на която трябва да бъдат преведени парите за ремонт на катедралния храм в Сапарева баня. И тъй като седалището на дирекцията е в столицата, редно е със случая да се заема Софийска районна прокуратура.
Разследването, които се води срещу Росен Тимчев е по член 209 ал. 1 от Наказателния кодекс, чийто текст гласи следното: „Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбуди или поддържа у някого заблуждение и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва за измама с лишаване от свобода до шест години”.
Воденото разследване срещу Росен Тимчев бе причината на 3-и януари той да обяви своята оставка като лидер на ГЕРБ в Сапарева баня. Тимчев обвини в заговор кмета на курортната община, главната му счетоводителка Калинка Андреева и председателя на Общинския съвет Венчо Златанчев.
За скандала стана ясно дни преди Коледа, когато църковното настоятелство внесе жалба в Районна прокуратура в Дупница срещу Росен Тимчев. От нея става ясно, че по сметката на Тимчев на 8-и май са били преведени 5 000 лева от Дирекцията по вероизповедянията, които са били предназначени за ремонт на катедралния храм „Свети Архангел Михаил”. Според Тимчев това не е случайност, а тенденциозно отношение от страна на управляващите заради това, че той представлява крайна опозиция в курортната община и критикува управлението на кмета Сашо Иванов.
Тимчев твърди, че не е давал номер на никоя от своите банкови сметки в Дирекцията по вероизповеданията и е странен факта, че банката, превела парите, се е добрала до негови данни. Когато разбрал за наличието на тази сума, той веднага превел парите на църковното настоятелство в Сапарева баня.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети