Чистят книги на Марк Твен от расови обиди

DenNews.bg
05.01.2011
размер на текста:

Снимка: monografias.com

"Приключенията на Том Сойер" и "Приключенията на Хъкълбери Фин" ще бъдаи изчистени от думи, смятани днес за расови обиди. Идеята е на американско издателство, което е решено през февруари да пусне тираж от книгите на Марк Твен с изчистен от "политически некоректни" думи език, съобщи "Асошиейтед прес", цитиран от dnevnik.bg.
Думи като "негро" и изрази от ХІХ век за работилите по плантациите и домовете на белите господари може да бъдат заменени с думата "роб".
Алън Грибън, изучаващ творчеството на Марк Твен, твърди, че само в "Приключенията на Хъкълбери Фин" обидни за днешните американци определения се използват 219 пъти, а в "Том Сойер" - 4. По думите му на публични четения на книгите той подменял смятаната в САЩ за политически некоректна дума "негър" с "роб" и това се приемало добре от аудиторията.
Грибън обаче получил много писма на разгневени почитатели на Твен, според които идеята е по-скоро оскърбление към творчеството на големия американски писател. Издатели и изследователи на литературата също са против. Стивън Рейлтън, професор от университета на щата Вирджиния, коментира пред АП, че Грибън е уважаван учен, но идеята му е ужасна.

 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети