Първанов наложи вето върху Изборния кодекс

DenNews.bg
03.01.2011
размер на текста:

Георги Първанов

Президентът Георги Първанов наложи вето върху Изборния кодекс, приет от Народното събрание на 22 декември 2010 г., съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
На 9 страници държавният глава излага мотивите за първото си за новата година вето.
„Винаги съм отстоявал виждането, че промените в избирателната система трябва да бъдат част от една цялостна реформа на политическия модел. Създаването на Изборен кодекс трябва да се основава на разумен политически компромис и съгласие.
В противен случай приетата уредба е обречена на нестабилност, доколкото всяко следващо мнозинство ще я прекроява, водено от своите партийни интереси”, се казва в становището на президента.
Междувременно Първанов пусна промените в Закона за съдебната власт. Той прави обаче уговорката, че ще провери дали не противоречи на Конституцията изискването за получаване на достъп до класифицирана информация от членовете на ВСС.
Като една от основните слабости на Изборния кодекс Първанов посочва системно прокарваната в редица текстове тенденция за ограничаване на активното и пасивното избирателно право на българските граждани.
Той оспорва посочената от законодателя като основна причина за въведения принцип за "уседналост" - „необходимостта от съществуваща трайна връзка между субектите на избирателно право и съответното населено място, представляваща реална предпоставка за познаване на проблемите на населеното място и за интеграция в достатъчна степен в местната общност".
Първанов отбелязва, че е напълно възможно даден избирател да има постоянен и/или настоящ адрес (съответно адрес на пребиваване) в една община или населено място и въобще да не живее на тяхната територия.
Той атакува и изискването ако едно лице притежава освен българско и чуждо гражданство на държава извън Европейския съюз, то няма право да участва като кандидат в европейските и местните избори, информира news.bg.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети