Зърнена криза няма, картел набухва цените

DenNews.bg
27.01.2011
размер на текста:

Зърнена криза няма, а повишаването на цените на хляба може да бъде квалифицирано като картел. Това обясни днес земеделският министър Мирослав Найденов. По думите му Комисията за защита на конкуренцията се е сезирала за по-скъпия хляб. „Волът, колкото рине, му пада на гърба", с тази поговорка Найденов се обърна към хлебарите преди днешното заседание на правителството.
Според него България произвежда 0,8% от световното зърно и в момента имаме достатъчно зърно, което да осигури баланса.
Казаното от опозицията за зърнена криза в страната, Мирослав Найденов определи като "някакви упражнения".
На въпрос внася ли се зърно, той отговори, че у нас са внесени едва 3000 тона зърно, за да се подобри качеството на кроасаните, които произвежда конкретен поризводител. А 1,5 милиона тона са изнесени от страната.
Вчера депутатите отхвърлиха предложенията на левицата за изслушване на земеделския министър за цената на хляба.
По време на пресконференция преди дни депутатката от БСП Корнелия Нинова заяви, че България се намира в ситуация на критичен зърнен баланс. По думите й с 45 лева се е повишила цената на пшеницата за трите седмица на януари.
Нинова коментира още, че цената на хляба е скочила с 30% спрямо юли 2010 година.
По повод заявеното от ДПС, че са готови да оглавят протести на тютюнопроизводителите, министърът каза, че утре след парламентарния контрол ще се срещне с парламентарната група на ДПС.
Лидерът на ДСБ Иван Костов и съпартиецът му Михаил Михайлов внесоха проект за промени в Закона за съхранение и търговията със зърно, информира news.bg.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети