Пациенти: Платихме си лечението, джипито д-р Джаджаров ни изостави без да ни уведоми

Според семейния лекар вината е в колегите, поели хората след прекратяването на практиката му

dennews.bg
25.01.2011
размер на текста:

Според д-р Джаджаров вината е в тези негови колеги, които са искали пари на пациентите му. Снимка: dennews.bg

Здравноосигурени пациенти от Дупница са били принудени да заплатят цялото си лечение, заради решението на личния им лекар да закрие практиката си, но да не ги уведоми, че трябва да намерят ново джипи.
За това ни сигнализираха потърпевши дупничани от пациентските листи на д-р Джаджаров, който от началото на декември работи в АГ отделението на общинската болница.
Според него обаче вина за проблема има не той, а лекарите поели бившите му пациенти.
Хората разбрали, че вече нямат джипи едва, след като им се наложило да потърсят спешно помощта на д-р Джаджаров. Когато отишли пред кабинета в сградата на ДКЦ-1 за преглед и издаване на направление за специалист, разбрали от бележка залепена на вратата, че от 6-и декември д-р Джаджаров е напуснал.
Пациентите, които пожелаха да останат анонимни обясниха, че веднага отишли при друго джипи, за да се запишат. Лекарят, който ги приел взел здравните им книжки, но обяснил, че може само да ги прегледа без заплащане, но направления за лабораторни изследвания и консултация при специалист не може да им даде. Обяснението, което получили за това било, че за да станат негови пациенти и вече да имат равни права, както останалите, трябва да мине поне седмица. През това време той трябвало първо да уведоми Здравната каса и след одобрение от там те вече ще бъдат записани в системата, че са при нов личен лекар.
Тъй като случаят бил спешен, един от пациентите се принудил да отиде на частен преглед при специалист по вътрешни болести. Първият път платил 15 лева. След това броил още 18 лв. за лабораторни изследвания. Наложило се да бъде направена е рентгенова снимка, за която дал още 12 лв. Тъй като трябвало да бъде прегледан и втори път, броил още 15 лв. при специалиста. Така крайната сума, която му се наложило да извади от джоба си за това, че се оказал без личен лекар, била 60 лева.
Потърсихме за коментар д-р Джаджаров в кабинета му в родилно отделение в общинската болница в Дупница. Пред dennews.bg той обясни, че за оттеглянето си от практиката като личен лекар е уведомил пациентите си с поставяне на бележка и на кабинета си, и в Здравната каса.
„Не съм виновен за това, че моите бивши пациенти е трябвало да си плащат на специалисти за прегледите и за изследванията. Не питайте мен защо се е стигнало до там, а отидете и питайте специалистите защо са им искали да си плащат, при положение, че са здравно-осигурени. Практиката е, когато някое джипи напусне, неговите пациенти да могат да се запишат ведната при друг личен лекар. Няма никъде записано такова изискване, че трябва да мине една седмица. А това, че моят колега е отказал да ги запише като свои пациенти и да им издаде направления, да отидат и него да го питат защо не го е направил. Аз не смятам, че нося вина за това, за да бъда упрекван”, коментира д-р Джаджаров.
На наш въпрос защо след като е решил да прекрати своята практика, не е уведомил своите пациенти чрез писма или по телефона, д-р Джаджаров попита риторично имаме ли представа колко пари е трябвало да даде в такъв случай. На въпрос колко са пациентите, записани в неговата практика, той отказа да даде отговор и обясни, че това е информация, която няма да оповести.
Той сравни случаят с отеглянето на джипи от практика със евентуална смърт на лекаря. „Да не би тогава пациентите да трябва да плащат, докато не дойдат сроковете за прехвърляне през декември и юни? Не, нови колеги поемат пациентите и всичко е наред”, обясни той.
Според пациентите му обаче в малкия град е по-вероятно да чуеш за смъртта на някого, отколкото да разбереш, че е сменил работата си.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети