Българин е сред жертвите на атентата в Москва

DenNews.bg
25.01.2011
размер на текста:

Българин с австрийско гражданство е сред жертвите на атентата на летище „Домодедово” в Москва, при който вчера загинаха 35 души, а над 100 бяха ранени.
Самоличността на убития Николай Иванов Иванов е установена от намерените лични документи, но ще бъде потвърдена едва след разпознаване от страна на близките.
Иванов е пътувал от Виена. Говорителят на Външно министерство Весела Чернева каза, че семейството на Иванов вече е уведомено и българските власти "ще го подпомогнат в този тежък момент", цитира я БГНЕС.
В атентата загинаха най-малко 35 души. Разпознати са 26 от тях.
Сред жертвите са шестима чужденци - двама поданици на Великобритания, граждани на Германия, Таджикистан, Узбекистан и Киргизстан.
Сред жертвите е 29-годишната писателка Анна Яблонска (с истинско име Анна Машутина), която пристигнала от Одеса, за да получи наградата на списание "Изкуство кино".
В болница са настанени 110 ранени, от тях 48 са московчани, а 13 са граждани на други държави. По последните данни от Министерството на извънредните ситуации на Русия общо 180 души са били ранени при атентата, предаде РИА Новости. Тази нощ московските лекари са оперирали 30 от пострадалите.
По последна информация атентатът на летището е извършен от двама терористи - мъж и жена, съобщи РИА Новости. Според източник на правоохранителните органи, жената е носела бомбата в чанта. Експлозията е стана в момент, когато тя я е отворила. Установява се самоличността на двамата.
Атентатът бил извършен по класическата схема, която използват терористите от Северен Кавказ.
Все още никой не е поел отговорност за взрива.
Руските специални служби били информирани за предстоящ атентат, но изпуснали трима заподозрени, които може да се окажат автори на бомбения взрив, стана ясно снощи.
Атентатът повлия и на руските борсови индекси, които тръгнаха надолу, а Медведев отложи планираното за днес пътуване до Швейцария за участие в Икономическия форум в Давос, информира dir.bg.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети