Правителството оцеля при фотофиниш

DenNews.bg
20.01.2011
размер на текста:

Снимка: dnevnik.bg

Правителството получи поискания от премиера Бойко Борисов вот на доверие със 140 гласа "за" след продължило над два часа гласуване и драматичен, но само на пръв поглед, фотофиниш. Процедурата по гласуването се проведе на два пъти, заради оспорване на коректността на първите резултати от страна на опозицията.

Депутатите гласуваха със ставане от място и заявяваяне на вота си на висок глас. Това затрудни процедурата по преброяване и тя се оказа по-дълга от самото гласуване. След като шестимата квестори се затрудниха със сметките, лично председателят на парламента Цецка Цачева влезе в ролята на статистик. Секунди след като тя обяви резултатите обаче от опозицията поискаха прегласуване, тъй като се усъмниха във верността на резултата, отчитайки един глас разлика в сметките.
Вторият опит обаче доведе единствено до отстъпление на гласовете „против”, като те намаляха от 72 при първото гласуване на 60 при второто. Само с един намаляха гласовете „за”-от 141 на 140. Въздържалите се пък станаха от 13 на 14.
С аплодисменти народните представители от ГЕРБ и „Атака” посрещнаха подкрепата от независимите депутати.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети