Здравното министерство благослови болницата в Бобов дол и за 2011-а

Десислава Панайотова-Янкова
20.01.2011
размер на текста:

Снимка: disinfo.com

Болницата в Бобов дол „Д-р Стоян Сантев” ще я има и през настоящата година. Това стана ясно в началото на седмицата, когато е получено разрешение за дейността на лечебното заведение, издадено от МЗ.
„Сега зависи от Регионалната здравна каса по какви клинични пътеки ще лекуваме пациентите през 2011 г. Докумените за сключване на договори с Регионалните здравноосигурителни каси все още не сме подали, но има време и ще се вместим в срока”, обясни за dennews.bg управителят на МБАЛ „Д-р Стоян Сантев” д-р Красимира Василева.
Проблемът с редновното изплащане на заплатите все още има. Към лекари и персонал се дължат месечни възнаграждения за два месеца назад.
Заради проблемите със заплащането, дълговете и клиничните пътеки в края на 2010 г., напуснаха двама лекари-неврологът д-р Коломанова и хирургът д-р Фролошки. За момента, според д-р Василева, настроение за още оставки в болницата няма.
„За момента нещата са по-спокойни. Но ако клиничните пътеки са недостатъчни или проблемите се задълбочат може да напуснат и други колеги. За момента обаче такова настроение няма”, добави д-р Василева.
В момента в болницата работят 15 лекари. Управата се стреми да покрива части по старите си задължения, които възлизат на близо 1 милион лева, но наред с това се трупат нови дългове, предимно към доставчици.
Добрата новина, според управителя е, че за момента няма дългове към доставчици на лекарства.
Под голям въпрос за идната година е оцеляването на хирургичното отделение. Ако то не може да покрие стандартите, работещите отделения в Бобов дол ще останат само вътрешно и детско. Очаква се да бъдат намалени и броя на клиничните пътеки.

 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети