БСП носи Изборния кодекс в Конституционния съд, ДПС в Европейския съд в Страсбург

DenNews.bg
19.01.2011
размер на текста:

Изборният кодекс преодоля президентското вето, но тепърва ще бъде подложен на анализ от Конституционния съд. За това се заканиха представителите на Коалиция за България в парламента, които ще сезират магистратите за слабите, според тях текстове в документа, изготвен от мнозинството на ГЕРБ.
Кодексът беше върнат за ново разглеждане в парламента с вето на президента Георги Първанов на 3 януари.
Оспорените разпоредби от дъжавния глава и днес пяха приети в НС със 129 гласа "за", 50 "против" и осем "въздържали се". "За" гласуваха ГЕРБ, "Атака", един депутат от "Синята коалиция" и трима независими, "против" бяха БСП, ДПС и трима независими, а осем представители на "Синята коалиция" се въздържаха.
От БСП веднага обявиха, че ще атакуват текстовете пред Конституционния съд, а от ДПС предупредиха, че ще стигнат до европейските институции - чрез граждани ще сезират Европейския съд за правата на човека в Страсбург.
Президентът оспори текстовете за т.нар. уседналост за избирателите, за премахване на избора на районни кметове и на удостоверенията за гласуване на друго място, както и идеята за назначаване на селски кметове, припомня dnevnik.bg.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети