Мая Манолова: БСП няма ресурс да издигне само свои кандидати

Червените със сигурност няма да подкрепят кметовете на ЛИДЕР- на Петър Паунов и Грети Алексова

dennews.bg
17.01.2011
размер на текста:

Задаващите се местни избори и президентски вот ще бъдат първите по рода си по ожесточеност и пренареждане на политическите конфигурации. Това смята депутатът от Кюстендилско Мая Манолова, която вече е член на предизборния щаб на БСП на национално ниво.
В момента обаче червената партия нямала нужния ресурс, за да издигне и избере само свои кандидадти, затова и по места ще се търсят предизборни споразумения с други леви партии и граждански формации. За Кюстендилско досега такъв модел не е прилаган, но разговорите в търсене не само на имена, а на победители вече са започнали.
„Идеята разбира се е да спечелим изборите, а не просто да се преброим колко сме. Сега трябва да играем всички срещу ГЕРБ, за да успеем да вземем властта по места. Затова не се изключва коалирането с други партии, без ГЕРБ и Синята коалиция. На места може да застанем и зад безпартийни лица, които обаче да не са десни кандидатури. Важно е да отбележим, че това са избори „за” и „против” демокрацията, защото ако ГЕРБ спечели местния и президентския вот ще се окопае във властта, която превръща в еднолична, за дълъг период напред”, обясни на пресконференция в Дупница Манолова.
В Кюстендил вече се обсъждат имена, докато за Дупница тя ще изчака становището на местната организация. Най-говорещият депутат в пленарна зала не пропусна да отправи критика към новата управа на БСП в Дупница за тихата политика, която обезличава партията в лицето на избирателите.
„Добре е да се работи за общото благо, но не и за сметка на лицето на БСП. Това което мога да кажа е, че с изключение на БСП в Бобов дол, огранизациите в областта не са достатъчно критични”, отбеляза още Манолова.
Критично ниският процент одобрение, което има БСП според социологиеските проучвания в момента не е трагедия за червената дама, защото много по-лоши били показателите на управляващите.
„В момента не е толкова важно какъв процент има БСП, а това че за година доверието в ГЕРБ и премиера се срина. А тази тенденция ще се запази и през идната година”, коментира Манолова.
Кои ще са партиите, с които червените ще си сътрудничат по места пък не е ясно. За региона тя изключи подкрепата и разговорите с представители на Синята коалиция, както и „Атака”, които в момента подкрепят най-убедително управляващите. Партията на бизснесмена Христо Ковачки ЛИДЕР пък също отпада от вариант за предизборен съюз, тъй като най-вероятно ще подкрепи свои лица за изборите.
Както е известно с подкрепата на ЛИДЕР в областта бяха избрани кметът на Кюстендил Петър Паунов и кметът на Бобов дол Грети Алексова.
Затова и Манолова спомена лаконично евентуален съюз с НДСВ. В последните местни избори обаче жълтите претърпяха катастрофа, както на местно, така и на национално ниво.

 

 

 

 


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети