Яне хапе ДАНС след разкритията за фалшивата подписка на РЗС

DenNews.bg
14.01.2011
размер на текста:

Яне Янев Снимка: razkritia.com

И денонощие мълчание на можа да запази лидерът на РЗС Яне Янев след като ДАНС откри нарушения в подписката на партията, с която се иска свикване на Велико народно събрание и промяна на Конституцията. Установени са над 400 души, които категорично са отрекли да са я подписвали, а фигурират в нея.
"Още в момента на внасянето на подписката ние заявихме, че депутатите от ГЕРБ и "Атака" са пращали свои хора да вписват неверни данни, с цел да изкарат подписката, че е манипулирана. Още в деня на внасянето Красимир Велчев отрече", коментира днес пред БНР Янев, като не пропусна да сравни ДАНС с Гестапо.
Подписката на РЗС съдържа близо 600 хиляди подписа на български граждани. Всички са вписани с трите имена, ЕГН, адресна регистрация и подпис. В писмо на ДАНС до председателя на парламента Цецка Цачева се казва, че след преглед на томовете е установено, че голяма част от бланките са попълнени с еднакви почерци, което накарало агентите да се усъмнят, че личните данни не са вписани собственоръчно. Това довело до проверка.
Над 400 човека категорично отрекли да са участвали в подписката, 290 от тях дори удостоверили това с декларация.
Според ДАНС има данни за извършени длъжностни и документни престъпления, които се наказват със затвор до 10 години.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети