Бизнесмен заплаши да взриви данъчни заено с бензиностанцията си

Правителството мисли още мерки за затягане на контрола върху горивата

DenNews.bg
12.01.2011
размер на текста:

След намесата на полицията ситуацията е овладяна. Снимка: Corbis

Собственик на бензиностанция разигра холивудски екшън с привкус на азиатско камикадзе по време на проверка на данъчните в Ботевград.
Той заявил готовността си да взриви бензиностанцията, себе си и всички присъстващи, ако инспекторите на НАП запечатат обекта му. За по-голяма достоверност той извадил запалка и хванал един от пистолетите за зареждане на гориво.
Служителите на агенцията констатирали, че обектът няма изградена връзка на фискалната система със сървърите на приходната агенция, което е задължително по закон. Според собственика обаче вината била на фирма, която получила възнаграждение от него, но се оказало, че инсталирала система, която не е изпитана от Българския институт по метрология.
След намесата на полицията актът за нарушение е бил връчен на собственика, а бензиностанцията запечатана до изпълнението на изискваната от закона дистанционна връзка.
От вчера служители на НАП започнаха инспекции по бензиностанции и газстанции, за да установят дали те са свързани с информационните масиви на данъчните.
От Агенцията съобщават още, че от 400 инспектирани обекта до момента са запечатани 76, а други 90 не са отворили изобщо. Проверките на НАП продължават и днес.
Междувременно стана ясно, че правителството готви нови законодателни промени, които засилват контрола върху търговия с горива. С предстоящите изменения в Закона за данъка върху добавената стойност ще се въведат допълнителни изисквания към всяка бензиностанция.
Според тях на резервоарите трябва да бъдат монтирани специални уреди за измерване, които дават точна информация за количеството гориво в цялата бензиностанция.
Освен това броячите за продадено гориво на всяка бензино-колонка също ще бъдат свързани в обща система, която комуникира с касовия апарат. По този начин в НАП ще се изпраща подробна информация за количеството налично гориво в обекта, за отчетеното като продадено на колонките и за натрупания оборот, информира news.bg.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети