Сапарева баня иска право на ползване върху минералната вода

DenNews.bg
11.01.2011
размер на текста:

До дни община Сапарева баня ще внесе заявление в Министерство на околната среда и водите за получаване на право на ползване върху минералнната вода от Гейзера. Това обяви кметът на общината Сашо Иванов. Заявлението се изготвя още от началото на януари, когато държавата даде възможност на общините да внесат искане за стопанисване на минералните извори на своя територия.
„До края на месеца документът ще бъде депозиран в МОСВ. Той е придружен с решение на Общинския съвет. Ние имаме шанс да получим право на ползване, защото отдадените количества при нас са под 50% от общия дебит. Ако това не беше така, нямаше да можем да кандидатстваме”, обясни Иванов.
Общината ще има право да стопанисва само свободните количества минерална вода, които са 9,5 л/секунда. Водата ще остане публична държавна собственост, както гласи Закона за водите, но за 25 г. общината ще ги ползва безвъзмездно.
На този етап имаме няколко идеи за използване на минералната вода в полза на населението и един разработен проект. Той е изготвен преди години от Министерство на енергетиката и в него е планувано водата да се използва за топлофициране на част от града. В момента сградата на общината, детската градина и училището се отопляват на парно с вода загрята от Гейзера.
При евентуално изграждане на геотермална централа ще може да се изградят и инсталации за баленеология. Централата ще намалява топлината на водата до 40 градуса и тя спокойно ще може да се използва за лечебни басейни и бани.
 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети