35 жертви на безредиците в Тунис

DenNews.bg
11.01.2011
размер на текста:

ЕС и САЩ призоваха за запазване на човешките права. Снимка: yahoonews.com

35 са вече жертвите на размириците в Тунис, които избухнаха преди около 3 седмици.
Междувременно стана ясно, че властите са затворили всички училища и университети в страната.
Повод за протестите са липсата на работни места и инвестиции, но властите твърдят, че бунтовете са дело на малки групи екстремисти, които целят да дестабилизират страната.
Президентът на страната Зине Ел Аидине Бен Али защити действията на управляващите, но обеща разкриването на 300 000 нови работни места. Въпреки това, недоволството сред младите ескалира. На места се стигна и до сблъсъци с полицията. АФП отбелязва, че органите на реда са открили безразборно огън по демонстрантите в град Касерине.
За подобни инциденти се съобщава и в град Тала. Един от демонстрантите дори се запали по време на протест. Пострадалият беше спасен и посетен в болницата от президента.
Европейският съюз и САЩ призоваха властяите в страната да не използват сила срещу протестиращите.
Върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по външната политика и сигурността Катрин Аштън и комисарят по разширяването Щефан Фюле в понеделник призоваха за спазване на човешките права и прекратяване на използването на сила от страна на властите в Тунис срещу протестиращи, съобщи EuropeanVoice.
Безредиците започнаха преди около 3 седмици, когато 26-годишен мъж с висше образование и отчаян от липсата на реализация се самоуби, като се запали. Той се е опитвал да продава плодове и зеленчуци, но полицията конфискувала стоката му, тъй като не е имал разрешително.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети