Лекарска грешка убила Гери, само нередностри с документи в Горна Оряховица

DenNews.bg
11.01.2011
размер на текста:

Лекарска грешка е довела до смъртта на 4-годишната Гергана Илиева от София, която почина след операция на сливиците. Това е констатацията след проверката на Изпълнителна агенция „Медицински одит” по случая.
Основните грешки, които са довели до смъртта на детето, са в подценяването на състоянието му след операцията от лекуващия лекар д-р Михаил Маджунов, сочат изводите от проверката.
На 8 декември м.г. детето е оперирано за отстраняване на сливиците от Маджунов в МБАЛ „Царица Йоанна” в София. На следващия ден момиченцето е изписано от болницата. На 14 декември личната лекарка на детето го насочва за консултация към болницата, тъй като то не може да отвори устата си от болка. На следващия ден детето постъпва в ИСУЛ по спешност, тъй като започва да повръща кръв.
На 16 декември обаче Гери е изписана от д-р Маджунов в добро състояние по неговото мнение. Седмица по-късно момичето отново повръща кръв и е прието пак в болницата. По спешност се предприема операция, но усилията да се спаси живота му завършват безуспешно и то умира.
Медицинските одитори са констатирали, че при повторното приемане на детето в болницата на 15 декември не е обсъден вариант за ревизия на оперативната рана, както и че изобщо не е определена кръвната му група. Освен това не е оказан достатъчен контрол над лекуващия лекар от началника на детското отделение по УНГ в болницата – доц. Минчо Мелничаров. Също така, при операцията не е обърнато внимание на резултатите от урината, а в отделението липсва алгоритъм за поведение при следоперативно кървене. Установено е, че детето е изписвано прекалено бързо и след двете хоспитализации, а контролните прегледи са били след доста време – около седмица.
Медицинският одит е дал препоръки за отстраняване на допуснатите пропуски, както и ще бъдат съставени актове за административно нарушение по Закона за здравето и Закона за лечебните заведения. Те са в размер съответно от 300 лв. до 3000 лв. и от 1000 лв. до 20 000 лв. Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов нареди проверка на случая и от Регионалния център по здравеопазване в София. Резултатите от нея ще бъдат готови до края на седмицата, информира dir.bg.
Редица документни нарушения са констатирани от Изпълнителна агенция ”Медицински одит” по случая със мървтото бебе на 17-годишната родилка Боряна Георгиева в болницата в Горна Оряховица.
Болницата стана скандално известна, след като на 28 ноември м.г. там бяха арестувани четирима лекари по подозрение за умишлено умъртвяване на новороденото бебе.
Резултатите от проверката на „Медицински одит” сочат, че са извършени редица документални нарушения при проведеното лечение на пациентката. Всички пропуски показват, че не са спазени медицинските алгоритми за поведение в подобни случаи. За констатираните нарушения ще се съставят съответните актове.
По случая тече досъдебно производство, затова целият доклад е предоставен на прокуратурата, което не позволява пълното му представяне.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети