Алексова върна за ново обсъждане актуализацията на бюджета

Съветниците си увеличиха заплатите със 144%, а обричат детските градини на смърт, смята зам.-кметът Николай Игнатов

Десислава Панайотова-Янкова
08.09.2010
размер на текста:

Кметът Грети Алексова и заместникът й Николай Игнатов. Снимка: DenNews

Кметът на Бобов дол Грети Алексова върна за ново обсъждане актуализацията на бюджета, която беше приета от Общинския съвет на последната сесия на 23 август.
Сред мотивите на градоначалника за това действие е, че актуализацията е била приета в нарушение на закона, а така изчислен бюджетът е на практика неизпълним.
„Тази актуализация беше внесена три дни преди сесията от общинския съветник Димитър Атанасов, което е в нарушение на процедурите за съставяне, обсъждане и приемане на бюджета”, поясни на пресконференция днес заместник-кметът Николай Игнатов.
Според закона, единствено кметът има право и задължение на състави и внесе предложенията за годишния бюджет, което в Бобов дол е било направено в законовия срок. Според кметския екип приетия бюджет е небалансиран, което пък го прави на практика абсолютно неизпълним.
„Важни за хората бюджетни разходи бяха приети до размера на отчетените разходи за първото полугодие на тази година, което на практика спира изпълнението на тези услуги и дейности”, подчерта Игнатов.
За издръжката на детските градини и ясли например средствата са намалени с 37%. До края на юли са направени разходи в размер на 69 042 лв., а в приетата актуализация са залегнали 88 300 лв.
„За да изпълним бюджета трябва да затворим детските заведения. За улично осветление средствата са намалени с 41%, т.е. трябвало е да спрем осветлението още през август. Средствата за общинската администрация са намалени с 40%, т.е. администрацията трябва да излезе в платен отпуск до края на годината”, посочва още заместник-кметът.
Намалени са средствата и за чистотата, и за домашния социален патронаж, но за сметка на това са увеличени разходите за ОбС и обществения посредник-със 75%.
„Най-много са увеличени разходите за заплати на ОбС-шефовете и обществения посредник-със 144%. „Така излиза, че съветниците са готови да затворим градините, общината да е на тъмно и администрацията да не работи, но собствената им издръжка се увеличава 15 пъти, а за външни услуги 12 пъти.
На практика така ще се осигурят заплати на съветниците, но не и дейностите и услугите. Ако този бюджет остане има опасност да се спре работата на администрацията и невъзможност за изпълнение на проекти финансирани от Европейските фондове”, уточни Игнатов.
Според него целта на „сформираното от лични интереси мнозинство” в ОбС е в общината да не се работи.
„Това е организирано действие с много рецидиви в последно време. Защото така беше приет и бюджета за 2010 г. в началото на годината. Нека гражданите обаче знаят, че ние ще предприемем всички законови действия, за да предотвратим тези умишлени планове, нанасящи непоправими вреди на местната общност”, категоричен в Игнатов.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети