1600 тома литература изнесени от читалището в Кочериново

Отчетно-изборното събрание е проведено тихомълком в услуга на секретарката Гергана Бицова, твърди уволнен културен шеф

Десислава Панайотова-Янкова
08.09.2010
размер на текста:

Йордан Петрински твърди, че всичко в читалището се върши под диктат. Снимка: dennews

1600 тома литература са изчезнали от читалището в Кочериново. За това сигнализира уволненият от кмета Костадин Катин шеф на отдел „Култура” Йордан Петрински. Според него сред книгите е имало и морално, и политически остаряла литература, но покрай нея са изнесени и ценни издания.
„Още повече че бракуването на книги става по определени правила с решение на настоятелството. Нищо не е направено по правилата, нито книгите са описани, нито е съставен приемно-предавателен протокол. Били са предадени на някакъв човек. За него не се казва нито кой е, нито защо е взел литературата”, казва Петрински.
Той научил за изнасянето на литературата, докато бил част от общинската администрация. Веднага написал докладна до кмета, но до ден днешен тя стои без отговор.
„В читалището всичко се случва под диктат на секретаря Гергана Бицова и явно със закрилата на кмета. Защото години наред не беше свиквано отчетно-изборно събрание. А сега - съвсем наскоро, без да се поканят културни деятели и множество редовни членове, е проведено такова събрание. Но само по документ, защото, доколкото знам, съзаклятниците на секретаря, нейните привърженици са се подписали под предварително подготвени документи по къщите си. В момента настоятелството се състои само от хората, удобни на сегашния секретар Гергана Бицова. Показателно е, че събранието е направено абсолютно тайно и че дори самата библиотекарка, която работи в читалището, не е била поканена, нито е разбрала за това събрание”, обяснява Петрински.
Той е подал сигнал и до Министерството на културата, но отговорът оттам бил, че всяко читалище се управлява по устав и от настоятелството си.
„Да, но от читалището бяха прогонени хората, които милеят и работят за културата. Сега едно образцово читалище за бившия Кюстендилски окръг е умъртвено. Нещата са толкова зле, че дейността, с която се отчита, са съборищата с ядене и пиене. Не е закупена нито една нова книга, нито е кандидатствано с проект”, алармира още поетът.
Другата болка на местните е, че за разлика от много градове, та даже и села, в Кочериново няма обществен интернет.
„И вместо в читалището да има компютри за хората, има интернет само за секретарката. За нейно лично ползване”, възмущава се бившият културен шеф, който е и бивш председател на читалищното настоятелство.
„Не мога да коментирам подобни глупости. Та това са 100% лъжи, на които ще се смеят всички. Аз този човек го назначих от съжаление, а след няколко гафа бях принуден да го уволня. Настоятелството си се събира и работи. Направо не мога да повярвам, че се говорят подобни лъжи”, коментира градоначалникът на Кочериново Костадин Катин.
Читалищният секретар Гергана Бицова и заместник-кметът Иван Минков, който е и председател на настоятелството не бяха открити за коментар.
Ще продължим да следим темата.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети