Усойчани блокираха Е-79

Жителите на селото пренебрегнаха забраната на шефа на полицията в Дупница, униформени ги пазиха от инциденти

Даниела Методиева
08.09.2010
размер на текста:

Жителите на бобошевското село Усойка пренебрегнаха забраната на шефа на полицията в Дупница Борислав Динев и блокираха главен път Е-79 на няколко пъти в знак на протест срещу драстичния воден режим, на който са подложени.заради намаленото подаване на вода от ВиК-Дуница от 11-и август.
С плакати с надписи „50 години безводие стигат”, „Жадни сме”, „Искаме вода” около 100 усойчани застанаха от двете страни на магистралата. Тук бяха възрастни и самотни хора и майки с деца, който са най-засегнати от липсата на вода.
Блокадата на международния път стана възможна, след като протестиращите прибегнаха до трик. С обяснението, че искат да пресекат пешеходната пътека, за да запалят свещи в храма „Света Марена” протестиращите настъпиха пешеходната пътека и на няколко пъти и в двете посоки и спираха движението на тирове, автобуси и леки коли.
Някои от протестиращите пресичаха инцидентно и се налагаше да бъдат придружавани от полицаи, които притичваха, за да оказват помощ и спират движението, за да няма инциденти. За около 30 минути обстановката на Е-79 беше доста напрегната за полицаите, които трябваше да реагират светкавично и направиха кордон, който на няколко пъти бе пробиван.
Въпреки, че движението на главния път бе спирано на няколко пъти за по 5 минути, никой от пътуващите в посока София и Кулата не изрази недоволство.
Протестът стана факт, въпреки, че от вчера е започнало подаване на питейна вода от общинското дружество ВиК-Дупница по 200 кубика на ден.
Според общинската съветничка Клара Граховска, която е жител на село Усойка, това подаване е само, за да се откажат хората от протестите.
„Играят си на хората с нервите, това е. Как така изведнъж се намери вода, а досега твърдяха, че няма”, възмущаваше се Клара Граховска.
67-годишната Паунка Чипева носеше със себе си черга и поиска да легне на главния път, но съселяни и полицаи я спряха. Въпреки това, тя сложи постелката и се опъна, в знак на протест срещу режима, на който са подложени тя и нейните съселяни.
Кметът на Бобошево Крум Маринов, който пристигна на място и протестира наравно с жителите на селото донесе и писмо от управителя на Кюстендилска вода, от което стана ясно, че информацията на управителя на ВиК-Дупница инженер Бельовска, че водата в язовир Дяково е стигнала критичния си санитарен минимум от 4 милиона кубични метра и това е причината да се спре кранчето за село Усойка, не е вярна. Това потвърди и заместник-областния управител на Кюстендил Любомир Анчев, когото протестиращите чакаха 2 часа. Той потвърди, че нивото на язовир Дяково е 19 милиона кубични метра. Като компромисен вариант Анчев предложи да продължи подаването на питейна вода по два пъти на ден по 100 кубика.
Областният управител дори обвини кмета на Бобошево Крум, че се опитва с този протест да си прави политически пиар, но тези негови думи бяха посрещнати остро от протестиращите, които го попитаха дали се къпе като тях с канчета. Те му напомниха, че от язовир Дяково се подава вода за ВЕЦ „Яхиново”, а те са подложени на воден режим.
Въпреки, че подаването на вода от ВиК-Дупница вече е започнало, жителите на Усойка се заканиха, че ще продължат с протестите си и блокадата на Е-79, докато проблемът не бъде решен напълно.
Още от протестите, вижте в рубриката „Денят в снимки”.

Най-четено

Темите от "Бобошево"

Етикети