Смлели от бой шофьора на тира от катастрофата край Крайници

Дупнишки хирурзи се борят за живота на двама от пострадалите, колегите им даряват кръв

Даниела Методиева
07.09.2010
размер на текста:

Верижната катастрофа събуди тази сутрин село Крайници. Снимки: DenNews.bg

Двама от петимата пострадали мъже при катастрофата край летището на дупнишкото село Крайници на пътя Дупница-Самоков са с опасност за живота. Единият от тях е шофьорът на благоевградския микробус Николай Тренчов. Спътникът Валентин Георгиев, който е пътувал зад него също е в тежко състояние. И двамата са понесли удара от тира, който е с общо тегло 16 тона. За овладяване на състоянието на двамата пострадали в хирургично отделение на общинската болница в Дупница в момента се бори екип от анестелиолози и хирурзи. В отделението пристигнаха и техните близки, а част от колегите им от микробуса вече даряват кръв.
Собственикът на тира- Дарко Стоянов от македонския град Виница обясни, че неговият шофьор Давор Стоянов е много уплашен, тъй като след удара пътниците от благоевгравския микробус са го смъкнали от кабината и са го били.
В благоевградския микробус марка „Форд” от Благоевград в посока Самоков всички пътници са пътували към работното си място в курортния град.
Трима от тях все още бяха на мястото на инцидента, но не пожелаха да споменат коя е фирмата, наела ги на работа. В участъка на катастрофата има разхвърляни сакове пълни с дрехи и хранителни продукти, което предполага, че мъжете в микробуса са строителни работници, тръгнали към обект.
Единият от работниците от микробуса- Николай Георгиев обясни, че шофьорът Николай Тренчов като видял спрял в тяхното пътно платно микробус, решил да намали скоростта, за да избегне удар с него. В този момент ги връхлетял движещият се зад тях македонски тир, превозваш подемна машина.
Оказва се, че до тежкия инцидент се стигнало, след като микробус спрял на пътното платно, за да размени някакъв багаж с шофьор на лек автомобил „Шкода Фаворит”, който също застъпил част от пътното платно. След удара собственикът на микробуса избягал от мястото на произшествието, но един от пътниците в микробуса веднага записал номера. Полицията потвърди, че собственикът на микробуса вече е установен и се издирва.
Дарко Стоянов обясни, че неговата фирма извършва превози из цяла Европа. За подобно спиране в Австрия той получил глоба от 2 000 евро. Имал е и инцидент в Англия, който бил причинен по негова вина.
„Тогава от другата кола никой не слезе, за да ме бие, а всички изчакаха полицията. Не разбирам защо са били моя шофьор, който веднага след удара е слязъл, за да помага”, недоумяваше Дарко Стоянов, който пристигна на мястото на инцидента по спешност от Благоевград.

 

Снимки от мястото на катастрофата вижте в "Денят в снимки"

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети