750 000 охлюва се настаняват в суперкурорта над Пороминово

Бизнесменът Иван Червенков прави ферма за безгръбначните, докато чака кризата в строителството да отмине

Десислава Панайотова-Янкова
07.09.2010
размер на текста:

Фермата се простира на 3 декара. Снимка: DenNews.bg

750 000 охлюва ще се настанят в суперкурорта над кочериновското село Пороминово, който трябва да бъде изграден от бизнесмена Иван Червенков.
Строежът на вилното селище в момента е замразен заради световната финансова криза и затова предприемачът решил да отвори ферма за безгръбначните, което в момента е доста печелившо начинание. Съоръженията за охлювите се простират едва на три декара от всичките 250 декара, отредени за построяването на 300 вилни жилища.
„Тази идея по никакъв начин няма да се отрази на проекта за вилното селище. Просто в момента работата сме я замразили и след като дойде подходящият момент, започваме. Всички документи са напълно готови, така че единственият проблем е, че финансовият климат в момента не е подходящ за подобно начинание”, коментира за DenNews.bg Иван Червенков.
Той уточни, че всички съоръжения по фермата са напълно готови и се очаква единствено доставката на животинките. „Както вървят нещата, очаквам да започнем производство през пролетта”, уточни още Червенков.
Охлювите, които се използват в медицината и козметиката, са предназначени за износ.
Вилното селище над Пороминово ще се разгръща на 250 декара, на тях ще бъдат построени освен 300 жилища, магазини, ресторанти, развлекателни центрове и дори отделен площад. За осъществяването на проекта беше създадено дружество между бизнесмена и община Кочериново „Спортела”. В него общината се включи със сграда в центъра на село Пороминово, на стойност 200 000 лв., която трябва да бъде превърната в посетителски център и музей.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети