70-сантиметров колумбиец е най-ниският човек в света

Скоро обаче титлата може да бъде отмъкната от тийнейджър от Непал

DenNews.bg
06.09.2010
размер на текста:

Едуард престанал да расте на 3-годишна възраст. Снимка: corbis

24-годишният колумбиец Едуард Нино Ернандес, който е висок едва 70 см и тежи само 10 кг, е официално признат от Книгата на рекордите Гинес за новия най-нисък човек в света.
"Той престана да расте на 2-годишна възраст", разказва майка му Ноеми Ернандес. Едуард е най-голямото от петте й деца. Предишният рекордьор Хе Пингпинг от Китай, който беше с 4 см по-висок, почина на 13 март. Дотогава представителите на Гинес не знаели за съществуването на Едуард. Лекарите така и не успели да обяснят защо Ернандес е останал толкова нисък.
"Те не ни казаха диагноза", казва майка му. 43-годишната Ноеми Ернандес, която живее в Богота, разказва, че синът е тежал само 1,5 кг при раждането и бил дълъг 38 см. Лекарите в Националния университет го изследвали, докато навършил три години, след което престанали да се интересуват от него.
"Чувствам се щастлив, защото съм единствен", казва Едуард. Той трябвало да повтаря няколко години в училище, а когато завършил осми клас, престанал да учи. Но е много общителен, обича да пътува, въпреки че не е напускал Колумбия, и му харесва да играе на домино. Едуард си има приятелка, 18-годишно момиче на име Фани, високо малко под 1,50 м.
Очаква се обаче рекордът на колумбиеца да бъде подобрен от Хагендра Тхапа Магар от Непал, когато навърши 18 години на 14 октомври. Той е висок едва 56 см и в момента е признат от Гинес за най-ниския тийнейджър в света, съобщава БГНЕС.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети