Кризата с водата в бобошевското село Усойка се задълбочава

Ден преди блокадата на Е-79 чешмите текат само по 1 час

Даниела Методиева
06.09.2010
размер на текста:

Пред заведението на Владимир Граховски започва блокадата на Е-79 утре, ако не бъде решен проблема с безводието.

Кризата с безводието в бобошевското село Усойка се задълбочава. Преди блокадата на главен път Е-79, която е планирана за сряда от 10 часа, проблемът все още не е решен.
В чешмите водата тече мътна само по 30 минути сутрин - от 7 до 7,30 ч, и точно толкова вечер - от 19 до 19,30 ч.
Жителите на селото са в пълна готовност да блокират магистралата за 30 минути в знак на протест срещу режима, на който са подложени заради спряното на 11 август помощно подаване на питейна вода от водопровода при село Блажиево от общинското дружество ВиК-Дупница.
Един от собствениците на заведение на главен път Е-79 - Владимир Граховски, също ще се включи в протеста. Недоволните усойчани ще блокират трафика на магистралата на пешеходната пътека, която се намира срещу входа на заведението му.
Протестът може да добие и още по-големи размери. Ако не бъде започнато подаване на питейна вода, на 8 септември жителите на Усойка ще блокират отново магистралата, този път за 1 час, и с всеки изминал ден ще увеличават престоя си там с по 30 минути.
Кметът на община Бобошево Крум Маринов заяви, че поредната криза с водата в село Усойка този път е заради липсата на политическа воля от страна на управляващите.
„Редно е областният управител Любомир Анчев да се намеси. Не е нормално ВиК-Кюстендил да подава вода за три дупнишки села, а управителят на ВиК-Дупница инженер Бельовска да спре кранчето от техния водопровод при село Блажиево и така да подложи жителите на Усойка на такъв режим. Обяснението, че язовир "Дяково" е стигнал до критичния си минимум, не приемам. Ще застана зад протестиращите жители на село Усойка, всички сме готови да понесем и ударите от полицейските палки”, категоричен е кметът на община Бобошево Крум Маринов.

Най-четено

Темите от "Бобошево"

Етикети