Хаос и надежда в Бобов дол заради рокадите в здравното министрство

Десислава Панайотова-Янкова
30.09.2010
размер на текста:

ОбС ще поиска болницата да бъде обявена за защитена.

Оттеглянето на Ана-Мария Борисова от министерския пост в здравеопазването насмете плановете на общинари и съветници от Бобов дол, които излъчиха делегация за среща с премиера Бойко Борисов и здравния министър. Целта на местните управници е да обсъдят на най-високо ниво съдбата на болницата „Д-р Стоян Сантев” и заявят, че са против преструкторирането и в център за долекуване.
Кандидатурата на д-р Стефан Костадинов от Кюстендил за заместник на Борисова обаче дава надежда, че гласът на Бобов дол може да бъде чут и разбран.
„Новият министър все пак е от нашия регион и има по-голяма надежда да получим подкрепа. Сега обаче трябва да изчакаме встъпването на д-р Костадинов преди да продълвим уговарянето на среща. За нея аз действам по свои пътеки, въпреки че председателят на ОбС Нели Карипова заяви, че тя ще уговори среща с премиера и министъра, като местен представител на ГЕРБ”, каза за DenNews.bg кметът Грети Алексова.
От своя страна Карипова обясни, че чака общинска администрация да насрочи дата за среща.
В делагацията, която ще защитава общата позиция на управляващите за запазване на болницата като многопрофилна болница за активно лечение, влизат кметът, заместник-кмет, ОбС-шефът и кметът на село Мламолово Георги Александров, който е председател на Инициативния комитет.
На последната сесия в миньорския град стана ясно, че има само 38% използваемост на леговата база. Това е основният критерий, заради който болницата е заличена от областната здравна карта. И предложението е МБАЛ „Д-р Стоян Сантев” да бъде преструкторирана в медицински център с 10 легла и болница за долекуване с 50 легла.

ОбС-Бобов дол ще поиска правителството да обяви болницата за защитена и да я подпомогне с финансиране от републиканския бюджет.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети