Цветанов скандализира ЕК с истината за ромите

DenNews.bg
27.09.2010
размер на текста:

Думите на министър Цветанов не се харесаха на ЕК. Снимка: БГНЕС

Европейската комисия /ЕК/ окачестви като неприемливи думите на българския министър Цветан Цветанов, който по време на посещение в Брюксел заяви, че ромската общност е инкубатор, който генерира престъпност.
Запитана дали такова изказване е приемливо според Комисията, говорителката й Пиа Аренкилде заяви лаконично: "Отговорът е не!" В интервю, публикувано в днешния брой на българския вестник "24 часа", министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов призова "да се направи сериозен анализ на проблемите с ромите, защото тези среди са инкубатор, който генерира престъпност".
Министърът, който се намираше в Брюксел, за да разисква с ЕК трудностите при интеграцията на ромите, посочи, че ще пледира "парите за интеграцията им да се дават на държавата, а не на фондациите".
"През последните 20 години различни неправителствени организации получиха много пари, но не беше направено нищо. Ние виждаме само, че ромски босове живеят в разкошни дворци, а гетата, обитавани от мнозинството роми, стават все по-големи", посочи той. Българските роми, за които се предполага, че наброяват около 700 000 души или 10% от населението, живеят в мизерия. Около 150 от тях бяха експулсирани от Франция от началото на годината досега, според българското външно министерство, информира БГНЕС цитирайки АФП.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети