500 000 бесарабски българи изплашиха Лондон

DenNews.bg
24.09.2010
размер на текста:

Изявленията на Божидар Димитров уплашиха британците. Снимка: aktualno.com

Изявлението на българския министър без портфейл Божидар Димитров, че възнамерява да даде българско гражданство на над 500 000 бесарабски българи, притеснява британците.
Това става ясно от статия в днешния брой на лондонския "Дейли мейл", който вижда в тях потенциални имигранти.
България оповести планове за даване на паспорти на повече от 500 хиляди българи, живеещи в Украйна и Молдова, което означава, че те могат да получат правото на престой и работа във Великобритания, пише "Дейли мейл" като цитира изявление на българския министър без портфейл Божидар Димитров.
Само през миналата година България е издала паспорти на около 80 хиляди души, които могат да докажат български произход, допълва вестникът.
Както е известно, в момента Великобритания контролира броя на гражданите от България и Румъния, имащи право на работа.
Квотата за двете страни е 25 хиляди души, които могат да работят в селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост.
Тази мярка важи обаче до 2011 година като се очаква след 2013-та българите да получат същите права на свободно придвижване като гражданите на останалите страни-членки на ЕС.
Това означава, че тези 500 хиляди души с нови български паспорти са потенциални имигранти и свободно ще могат да пътуват и работят във Великобритания, заключава "Дейли мейл".
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети