Дупнишки лекари хвърлят оставки

Забавянето на парите от Здравната каса гони анестезиолози в Благоевград, техни колеги поемат към Германия

Даниела Методиева
21.09.2010
размер на текста:

В скоро време хирургичният блок на общинската болница ще остане без специалисти. Снимка: dennews.bg

Редовното забавяне на парите от здравната каса принуждава Дупнишки лекари вече да пишат оставките си. Някои вече започват  да се изнасят към МБАЛ- „Благоевград”, а  други  да търсят възможности за работа в Германия.
Факт е напускането на завеждащият на анестезиологията в общинската болница в Дупица „Свети Иван Рилски” д-р Борис Коларов, който бе привлечен в областния Благоевград, където пое управлението на отделението там. Той идва в общинската болница в Дупница, но на половин щат, а неговият пост зае колегата му д-р Кючуков. Източници на dennews.bg разкриха, че вече са проведени още няколко разговора от ръководството на болницата в Благоевград с анестезиолози от Дупница за привличането им на работа там.
Преди две години общинската болница напусна и завеждащият на очно отделение д-р Попов, който сега е на този пост в болницата в Благоевград.
Друг от анестезиолизите- д-р Атанасов чете усилено за придобиване на специалност и има намерение да започва работа в Германия. На това мнение бил и колегата му д-р Карастоянов, който също вече търсел оферти за работа там.
Само преди дни завеждащият на хирургично отделение в общинската болница д-р Ботьо Шаранков сподели пред dennews.bg, че се чувства обиден от това отношение от страна на държавата и също обмисля вариант за започване на работа в чужбина.
По данни на dennews.bg първоначалната заплата на лекарите, които започват работа в болниците в Германия, е в рамките на 3-4 000 евро. Вече има лекари от Дупница, които работят там и една от тях е джипито д-р Недокланова.
По последни данни от счетоводството на общинската болница в Дупница парите, които дължи здравната каса по клинични пътеки до края на месец август възлизат на 627 000 лева.
Лекарите в Дупница настроени скептично към предстоящия национален протест на 15-и октомври, никой от тях не е сложил черна лентичка на ревера на престилката си в знак на несъгласие с политиката, която провежда държавата по отношение на здравеопазването.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети